Pastorační středisko

Průvodce Adventem – Čtvrtek po 2. neděli adventní – 12. 12.

(Iz 41,13-20)

Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, který tě drží za ruku a říká ti: „Nestrachuj se! Já ti pomohu! Neboj se, červíčku Jakube, izraelský hloučku! Já ti pomohu“ praví Hospodin. Tvůj vykupitel je Svatý Izraele.

 Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, který tě drží za ruku a říká ti: „Nestrachuj se! Já ti pomohu! Neboj se, červíčku Jakube, izraelský hloučku! Já ti pomohu“ – praví Hospodin. Tvůj vykupitel je Svatý Izraele. Udělám z tebe ostrou mlátičku, novou, s mnohými zuby. Rozmlátíš hory a rozdrtíš je, pahorky obrátíš v plevy. Převěješ je a vítr je odvane, vichřice je rozpráší, ty však zaplesáš v Hospodinu, budeš se chlubit ve Svatém Izraele. Chudáci a ubožáci marně hledají vodu, jejich jazyk vysychá žízní. Já, Hospodin je vyslyším, já, Bůh Izraele, je neopustím. Na holých pahorcích dám vytrysknout řekám, uprostřed údolí zřídlům, změním step v jezera vod, vyprahlou zemi v prameny vod. Vysázím cedry na poušti, akácie, myrty a stromy oliv, v pustině vysázím cypřiše, jilmy, s nimi i terebinty, aby všichni viděli a poznali, aby uvážili a pochopili, že to způsobila Hospodinova ruka, že Svatý Izraele to stvořil.

(Žl 145,1+9.10-11.12-13ab)

Milosrdný a milostivý je Hospodin, shovívavý a plný lásky.

Milosrdný a milostivý je Hospodin, shovívavý a plný lásky. Budu tě oslavovat, můj Bože, králi, budu velebit tvé jméno po všechny věky. Dobrotivý je Hospodin ke všem a soucit má se všemi svými tvory. Ať tě chválí Hospodine, všechna tvá díla a tvoji zbožní ať tě velebí! Ať vypravují o slávě tvého království, ať mluví o tvé síle!  Aby poučili lid o tvé moci, o slávě tvé vznešené říše. Tvé království je království všech věků, a tvá vláda trvá po všechna pokolení.

(Mt 11,11-15)

Ježíš řekl zástupům: „Amen, pravím vám: Mezi těmi, kdo se narodili ze ženy, nepovstal nikdo větší než Jan Křtitel. Ale i ten nejmenší v nebeském království je větší než on. Od času Jana Křtitele až po tuto chvíli nebeské království trpí násilí a násilníci je uchvacují. Neboť všichni Proroci i Zákon prorokovali až do Jana. A chcete-li to přijmout: on je Eliáš, který má přijít. Kdo má uši, slyš!“

_______________________________________________________________________

Bůh je láska

Každému chci říct především první pravdu: „Bůh tě miluje.“ I když jsi to už slyšel, nevadí, chci ti to připomenout: Bůh tě miluje. Nikdy o tom nepochybuj, ať se ti v životě děje cokoli. Ať se nacházíš v jakýchkoli životních okolnostech, jsi nekonečně milován.

Možná že tvé zkušenosti s otcovstvím nejsou nejlepší, tvůj pozemský otec ti byl třeba vzdálený nebo ti chyběl nebo se naopak projevoval dominantně a majetnicky; nebo jsi prostě neměl takového otce, jakého jsi potřeboval. To nevím. Ale co ti mohu říct s jistotou, je skutečnost, že se můžeš zcela bezpečně vrhnout do náručí svého božského Otce, Boha, který ti daroval život a který ti ho dává v každém okamžiku. On tě bude pevně podpírat a současně budeš cítit, že zcela respektuje tvoji svobodu.

Pro něj jsi opravdu vzácný, nejsi bezvýznamný, jsi pro něj důležitý, protože jsi dílo jeho rukou. Proto ti věnuje pozornost a vzpomíná na tebe plný lásky. Musíš mít důvěru v „Boží vzpomínání: jeho paměť není ‚pevný disk‘, který ukládá a uchovává všechna naše data, jeho paměť je srdce s něžným soucitem, které se raduje, když může definitivně smazat všechny stopy zla.“ Nechce si vést účet tvých omylů a v každém případě ti pomůže, aby ses něčemu naučil také ze svých pádů, protože tě miluje. Snaž se setrvat chvíli v mlčení a nech se jím milovat. Snaž se umlčet všechny vnitřní hlasy a křik a zůstaň chvíli v objetí jeho lásky.

(papež František – Christus vivit 112-113, 115, KNA 2019)

Erotizace mezilidských vztahů v moderní civilizaci je projevem deformace lásky jakožto důsledku odloučení od lásky Boží. „Duch světa nabízí spoustu iluzí a četné parodie štěstí. (…) Největší klam a nejzávažnější zdroj neštěstí se skrývá v iluzi, že lze dosáhnout štěstí i mimo Boha a že lze získat svobodu i bez mravní pravdy a osobní odpovědnosti,“ řekl Jan Pavel II. mladým v Torontu.

(Józef Augustyn – Hluboce zraněni, KNA 2003)

Snaž se umlčet všechny vnitřní hlasy a křik a zůstaň chvíli v objetí jeho lásky.